KLADNO
Čtyři studenti Střední hotelové školy, Vyšší odborné školy a Jazykové školy s právem státní zkoušky s.r.o. Kladno ukáží své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.
Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.
„Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu,“ popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.
Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst. Pořadatel také vytvořil dvě na sobě nezávislé poroty, které budou finalisty hodnotit. Odborná porota zasedne ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole a člen představenstva AKC ČR Jiří Král. Druhou porotu obsadí zástupci pořadatele a známá food fotografka a food bloggerka Petra Novotná. Finálové kolo bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová.
Soutěž Svačina roku s Rio Mare je dvoukolová. Do 6. listopadu pošlou soutěžící pořadateli nafocený pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. Porota posléze vybere do 20. listopadu 15 nejlepších, kteří postoupí do živého finálového kola. Finále se uskuteční 8. prosince v profesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.
Odborná porota ocení v živém finále 1. místo poukázkou na nákup v e-shopu v hodnotě 7 000 Kč, za druhé místo je poukázka v hodnotě 5 000 Kč a bronzová příčka je ohodnocená poukázkou za 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Školy získají produkty Rio Mare ve stejné hodnotě jako jejich ocenění studenti.